Predikaatrozen: Excellence Rozen

Predikaatrozen: Excellence Rozen

Wat is Excellence-Rose? Het Europese merk ‘Excellence’ (eigendom van de Stichting Excellence Roses) is in 2013 in het leven geroepen.
De voornaamste doelstelling van Excellence Roses is om de gezonde en duurzame rozen, die in het West-Europese klimaat het beste groeien en bloeien, te onderscheiden van de overige rozen. Het doel is om het imago van de buitenroos, vooral op het gebied van gezondheid, duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid en multifunctionele toepasbaarheid, sterk te verbeteren.

Wanneer krijgt een roos het predikaat 'Excellence'?

Om voor het predikaat ‘Excellence’ in aanmerking te komen, moeten de rozen eerst een drie-jarige keuring ondergaan. Deze keuringen worden uitgevoerd in een 7-tal rosaria, te weten: Westbroekpark in Den Haag, De Rozenhof in Lottum (zonder gewasbeschermingsmiddelen), Rosarium Winschoten (biologische gewasbescherming), Rosarium Boskoop, het Rivierenhof in Deurne (B), Vrijbroekpark in Mechelen (B) en in de proeftuin van PCS sierteelt in Destelbergen (B)- de laatsten allen zonder chemische gewasbescherming.
De keuringen worden uitgevoerd volgens strenge vaste criteria door speciale vakkeuringscommissies.

Elk jurylid beoordeelt de geplante rozen 4 keer per groeiseizoen.

De keuringscriteria zijn als volgt:
1.Gezondheid 40% (meeldauw 10%, valse meeldauw 10%, sterroetdauw 10%, roest/elsinoe 10%)
2.Groeikracht 10%
3.Vorm/geur en kleur bloem 20% (wv Vorm 6%, Geur 7%, Kleur 7%)
4.Bloeirijkheid 20%
5.Schoning 10%
De punten worden verdeeld op een puntenschaal van 1 tot 100. Alle rassen die gedurende deze periode een 60 of hoger scoren, komen in aanmerking voor het predikaat ‘Excellence’.

Begin 2014 zijn inmiddels 33 soorten door veredelaars overgezet vanuit 'Toproos' naar het predikaat ‘Excellence-Rose'. Er zijn maar liefst 50 rozen ingezonden in de Excellence-keuringstuin om middels de driejarige keuringen uiteindelijk het cerificaat te behalen.

Teneinde het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen steeds verder terug te dringen, is het van groot belang dat de 'Excellence-Roses' van nature een zeer goede resistentie hebben tegen de (schimmel)ziektes die de buitenrozen kunnen teisteren.

De 'Excellence-Rose' zal in de toekomst moeten kunnen voorzien in alle geuren en kleuren per type roos.
Er moet gezocht worden in zowel het bestaande als nieuwe assortiment, naar rassen die kunnen voldoen aan de gestelde eisen van 'Excellence-Roses'.
Bekijk hier al onze Excellence en ADR rozen>>>

Vooral Rugosa-rozensoorten worden in de praktijk vaak ten onrechte ondergewaardeerd. Ze zijn oersterk, zeer onderhoudsvriendelijk en in veel gevallen goed doorbloeiend en heerlijk geurend. Bovendien geven ze prachtige grote rozenbottels in de herfst. Rugosa’s zijn hierdoor uitermate geschikt voor (gemeente-)plantsoenen, haagaanplant en afscheidingen en tevens voor grotere tuinen en parken.
Bekijk hier al onze Rugosa soorten>>>

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Op dit moment is de winkel gesloten. Het seizoen van verkoop van rozen met kale wortel is voorbij! Op dit moment is de winkel gesloten. Het seizoen van verkoop van rozen met kale wortel is voorbij! Verbergen