Bemesting van alle rozen. Lees alle tips!

Bemesten van rozen.

Alle rozen moet men goed bemesten! Rozen houden van een voedzame grond. 

Voordat u gaat planten: Rozen groeien in iedere tuin, als de grond maar goed bewerkt is en de noodzakelijke voedingsstoffen bevat en bij een droog voorjaar en zomer voldoende water wordt gegeven. Het is goed om de grond om te spitten en het inbrengen van organische meststoffen. De voorkeur naar goed verteerde stalmest of compost. Deze meststoffen zijn rijker aan voedingstoffen en brengen humus in de bodem en verbeteren dan de structuur van de grond. U kunt natuurlijk ook gedroogde koemest gebruiken. De koemestkorrel zorgt voor een hoger organische stof en bevorderd het bodemleven. Deze kunt u het hele jaar nog extra toevoegen.

Als u het plantgat klaar heeft, kan de roos erin (instructie krijgt u bij levering). Vermeng de grond die u uit het plantgat heeft gehaald met de helft rozenaarde. Hier zit alvast de eerste voeding in. De voeding gaat als de temperatuur oploopt pas werken.

Bemesten is heel belangrijk

In het voorjaar, maart/april, als de rozen gaan groeien kunt u Kieseriet en NPK meststof gebruiken voor een gezonde en bloeiende roos. Voordat de roos weer nieuwe knoppen moet gaan vormen. (N=stikstof, P=fosfaat, K=kalium) Bemest in juni/juli nog een keer.
In kalk zit magnesium. Kieseriet bevat ook magnesium en is heel belangrijk voor de rozen. Dit zorgt er  voor dat u een sterke en gezonde roos krijgt en het blad van de roos, gezond en mooi groen blijft. Goede bemesting bevorderd de groei en bloei!

Rozen in pot planten

Wilt u struikrozen of stamrozen in pot planten? Gebruik dan osmocote.
Dit doet u eenmaal in maart/april bij de rozen en werkt de hele zomer!

Wat is het belang van bekalken?

Vergeet niet om in de herfst/winter de grond in de tuin te bekalken. Dit is voor de PH-waarde van de grond. En is ook te gebruiken op het gazon. Kalk lost heel langzaam op en is geen meststof, maar zorgt ervoor dat de voeding uit meststoffen goed opgenomen worden. Dus altijd eerst de kalk en later pas meststoffen gebruiken. Kalk strooien doe je ergens tussen november en februari. Reden is dat de kalk opgelost moet zijn voordat je gaat beginnen met mesten, want kalk en mest werken elkaar tegen. De grond in onze tuin heeft de neiging om te verzuren. Bij kleigrond gaat dat langzaam, bij zandgrond een stuk sneller. Strooi ongeveer 1 a 2 kg per 10 m/2. Kalk strooien is een belangrijke en onmisbare handeling voor een groene en gezonde tuin. Het geheim van een mooie groene en gezonde tuin is een goede bodemstructuur.  
 

Wanneer moet je niet meer bemesten?

In de herfst moet er niet meer bemest worden. Indien u dit wel doet, krijgt u laat in het najaar nog nieuwe groei, die geen gelegenheid meer krijgt om nog vóór de winter af te harden. Zacht hout bevriest 's winters en vormt een entree voor allerlei schimmelziekten.