Rozen snoeien

Rozen snoeien 

Wanneer mag je rozen snoeien?
Rozen snoeien is niet zo moeilijk als men altijd denkt!
Snoeien doet bloeien! Om uw rozen lang te kunnen behouden, is het van belang dat je ze goed verzorgd en goed snoeit. Een heel belangrijk onderdeel van de verzorging is het snoeien. Op deze pagina leest u meer over wanneer u rozen mag snoeien in het voorjaar, mag ik rozen snoeien in de zomer en wanneer mag ik snoeien in het najaar? 

 

Bekijk hier hoe je rozen moet snoeien in het voorjaar:

Stamrozen snoeien>>>

Klimrozen snoeien>>>

Struikrozen snoeien>>>

 

Wanneer moet je rozen snoeien? 

Rozen moet je snoeien in het voorjaar. Het is bedoeld om de groei van de plant te stimuleren. Hierbij worden de rozen fors terug gesnoeid, +/- 10 cm, zodat ze in het groeiseizoen genoeg ruimte hebben om te groeien en te bloeien.
Rozen snoeien in het voorjaar kan het beste in de maand maart. Later is ook mogelijk, maar dan beginnen de rozen ook pas later in het seizoen met bloeien. Ga je de rozen eerder snoeien, dan moet je rekening houden met vrieskou of vorst. Jonge scheuten kunnen namelijk kapotvriezen bij nachtvorst. Om vorstschade te voorkomen, raden we aan om alleen te snoeien als het overdag niet vriest. Vergeet niet om na het snoeien te bemesten. Gebruik een 100% organische koemestkorrel>>>

 

Wanneer mag je rozen snoeien in het voorjaar

De voorjaars snoei is bedoeld om de groei van de plant te stimuleren. Zorg er eerst voor dat al het dode hout wordt verwijderd. Ook dunne of iele takjes kunnen weggesnoeid worden omdat deze niet volwaardig zullen uitgroeien. Tijdens het verwijderen van het dode hout dient u ook wilde scheuten te verwijderen. Deze scheuten zijn vaak dof of bleker van kleur en dienen zo laag/kort mogelijk weggeknipt te worden. Let op: vooral bij het snoeien van de stamroos dat het hoogste oog naar buiten wijst, zodat de roos niet naar binnen groeit.

Niet alleen in het voorjaar kunt u rozen snoeien. Ook in de zomer kunt u de rozen bijsnoeien om de herbloei te stimuleren. Door regelmatig te snoeien houdt u de bloei gaande in de struik en kan de plant alle energie stoppen in groeien. Knip ook de uitgebloeide bloemen af.

Daarnaast dient u de rozen ook in de herfst te snoeien. Nu kun je de struik een beetje terug snoeien, zodat er weer een beetje model in komt. We geven u graag meer uitleg over het winterklaar maken van uw rozentuin.

 

Rozen snoeien in de zomer

Wanneer mag je rozen snoeien in de zomer? Voor alle rozen geldt hetzelfde: Alleen de uitgebloeide bloemen eruit snoeien is voldoende. Dat bevorderd een tweede en derde bloei!

 

Rozen snoeien in het najaar

Rode rozenRozen snoeien in het najaar. Snoei struikrozen tot op kniehoogte af (circa 40cm). Wacht met rozen snoeien tot de rozen zijn uitgebloeid. Afhankelijk van het weer kan dit vroeger of later zijn in het najaar. Heb je rozen waar mooie bottels aan komen kun je ze ook nog wat langer laten staan. Bv Bonica, Arthur Bell of onze Rugosa, Bottelrozen.

 

Klimrozen snoeien in het najaar

Moet ik ook klimrozen in het najaar snoeien? Nee, bij klimrozen kun je het beste nog niet teveel snoeien. Je kunt wel de uitgebloeide bloemen eruit knippen en de rest van de struik weer een beetje in model knippen. Dood hout en dunne takjes kunnen altijd weggesnoeid worden. 
 

 

Stamroos snoeien in het najaar

Moet een stamroos in het najaar gesnoeid worden? Ja, dat kan. Het hoeft niet. Maar een beetje in model snoeien en de uitgebloeide bloemen eruit ziet wel wat mooier uit voor de winter. Dode takjes kunnen ook weggesnoeid worden.

 

Heeft u zich al aangemeld voor onze gratis Seurosa nieuwsbrief?

  • Voor handige tips
  • Aanbiedingen
  • Leuke rozenweetjes

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Op dit moment is de winkel gesloten. Het seizoen van verkoop van rozen met kale wortel is voorbij! Op dit moment is de winkel gesloten. Het seizoen van verkoop van rozen met kale wortel is voorbij! Verbergen