Bemesting van struikrozen, klimrozen en stamrozen

Bemesten van rozen.

Alle rozen moet men goed bemesten! Rozen houden van een voedzame grond. Dus flink bemesten!

Voordat u gaat planten: Rozen groeien in bijna iedere tuin, als de grond maar goed bewerkt is en de noodzakelijke voedingsstoffen bevat en bij een droog voorjaar en zomer voldoende water geven. Het is goed om de grond om te spitten en het inbrengen van organische meststoffen. De voorkeur naar goedverteerde stalmest of compost. Deze meststoffen zijn rijker aan voedingstoffen en brengen humus in de bodem en verbeteren dan de structuur van de grond. Vergeet niet om kalk te gebruiken. Dit is voor de PH-waarde van de grond. En is ook te gebruiken op het gazon. Als u het plantgat klaar heeft, kan de roos erin (instructie krijgt u bij levering). Vermeng de grond die u uit het plantgat heeft gehaald met de helft rozenaarde. Hier zit alvast de eerste voeding in. De voeding gaat als de temperatuur oploopt pas werken. In het voorjaar als de rozen gaan groeien kunt u NPK meststof gebruiken voor een gezonde en bloeiende roos. Doe dit een paar keer per jaar. Voordat de roos weer nieuwe knoppen moet gaan vormen. (N=stikstof, P=phosfor, K=kalium) Vanaf febr. kan men nog extra de koemestkorrel toevoegen. Dat doet u bij de roos op de grond, net als Kieseriet, voor een mooi groen blad.

Volgens veel producten moet je de kalk strooien ergens tussen half februari en eind april. Veel buitenmensen doen dat echter al eerder, eind januari, begin februari. Reden is dat de kalk opgelost moet zijn voordat je gaat beginnen met mesten, want kalk en mest werken elkaar tegen. Omdat kalk langzaam oplost mag je rustig een paar maanden eerder strooien. De grond in onze tuin heeft de neiging om te verzuren. Bij kleigrond gaat dat langzaam, bij zandgrond een stuk sneller. Als de zuurtegraad ergens tussen de 6 en 7 ligt is het goed.

Bemesten is heel belangrijk

Bemesting is voor rozen heel belangrijk. Het verschil tussen te weinig of geen bemesting is: een stevige groeikrachtige rijk bloeiende struik, met dikke takken, of een iele fijntakkige slecht bloeiende plant! Een roos die voldoende mest en water krijgt, blijft gezond en word minder snel ziek en blijft prachtig tot in het late najaar bloeien.

Wanneer bemesten?

Halverwege de zomer, en na de eerste bloei, moet er nog een keer bemest worden met deze meststof.
In de herfst moet er niet meer bemest worden. Indien u dit wel doet, krijgt u laat in het najaar nog nieuwe groei, die geen gelegenheid meer krijgt om nog vóór de winter af te harden. Zacht hout bevriest 's winters en vormt een entree voor allerlei schimmelziekten.