Luizen op uw rozen

Luizen op uw rozen

Rozen en luizen.

Wat kunt u doen tegen luizen op de rozen;                                                          

Spoel de luizen er af met koud water.
Gewoon met de tuinslang eraf spoelen/spuiten.
De rozen kunnen het water ook goed gebruiken en dit is beter dan een chemische bespuiting.

Hieronder nog enkele tips:

  • Plant in de border een aantal lavendelplanten
  • Plant salie of tijm tussen de rozen

Rozen en bladluizen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat zal altijd zo blijven. De kunst is om daar handig en vriendelijk mee om te gaan. Verdiep je niet te veel in de aanschaf van afdoende biologische en/of chemische bestrijdingsmiddelen of het maken van het hardnekkige foute recept van ‘grootmoeder’: zeepwater en spiritus mengen en over uw rozen spuiten.
Ga nadenken over een regulering van dit natuurverschijnsel. De bladluizen zijn met zeer velen, hebben vaak vleugeltjes én zijn heel actief en jij staat er triest naar te kijken terwijl je wel iets kan doen!

Voor een groot deel gewoon accepteren en soms de natuur volgen en het teveel aan bladluizen van je rozenknoppen, bloemstengels, jonge takken, onderzijde bladeren secuur met een plantenspuit, gevuld met koud water, met kracht wegspuiten.
Dit werkt in een kleine tuin goed, met veel herhalen, maar in een grote tuin is dit natuurlijk onbegonnen werk. Dan is het meer vertrouwen hebben in de natuurlijke ‘vijanden’ van de bladluis zoals: lieveheersbeestjes en haar larven, insecten als de groene gaasvlieg en kleine vogels zoals het roodborstje, winterkoninkje en merel die heel veel bladluizen eten. De lieveheersbeestjes samen met de groene gaasvliegen eten ieder tussen de 200 tot 600 luizen per dag.

Het luizenfeest start bij de ontwikkeling van de knoppen, het voedselrijkste bovenste deel wordt instinctief gevonden van de roos in mei, en het aantal neemt later vanzelf weer af wanneer de rozen vol gaan bloeien.

 

Het lieveheersbeestje als larfje